Ekonomi

Boeing CEO’su Savunma Sektörüne Bağlılığını Teyit Ediyor

Boeing’in CEO’su Kelly Ortberg, şirketin savunma sektöründeki devam eden zorluklarını kabul ederek, son dönemdeki finansal kayıplar ve operasyonel zorluklara rağmen bu alanın şirketin geleceği için önemini vurguladı. Çarşamba günü Ortberg, helikopter, savaş uçağı ve füze üretiminden sorumlu olan savunma işinin, eski sözleşmelerdeki bütçe aşımlarıyla mücadele etmesine rağmen Boeing’in stratejisinin “çekirdeği” olduğunu belirtti.

Havacılık devi, aynı gün hisseleri %1,76 düşerken 6 milyar dolar üç aylık zarar açıkladı. Zarar, beş haftalık grev ve üretim sorunları dahil çeşitli faktörlere bağlandı. Boeing’in Savunma, Uzay ve Güvenlik birimi, geçen ay önceki liderinin ayrılmasının ardından yeni bir CEO arayışında. Birim, özellikle KC-46 havada yakıt ikmali tankeri programında 7 milyar doları aşan maliyet aşımları ve iki Air Force One uçağının yükseltilmesinden kaynaklanan 2 milyar dolarlık zarar gibi zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Teknik sorunlar ve geliştirme gecikmeleri ayrıca Boeing’in Starliner uzay aracını da etkileyerek 1,8 milyar doları aşan özel maliyet aşımlarına neden oldu. Bu durum, Boeing alternatif bir ulaşım sağlayamadığı için iki NASA astronotunun Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan dönüşünde rakip SpaceX’e bağımlı kalınmasına yol açtı. Ayrıca şirket, hem bütçeyi aşan hem de programın gerisinde kalan NASA ile SLS roket sözleşmesindeki masrafları azaltma baskısı altında.

Analistlerle yapılan bir kazanç görüşmesinde Ortberg, şirket içinde geliştirilmiş yönetim ve disiplin ihtiyacını vurguladı. Kârlılığa odaklanmak için Boeing’in bazı devam eden savunma sözleşme yarışmalarından çekilebileceğini belirtti. Sadece üçüncü çeyrekte, yeni Air Force One ve eğitim jetleri dahil olmak üzere birçok Hava Kuvvetleri sözleşmesinde yaşanan maliyet aşımları, savunma biriminin 2 milyar dolarlık zararına katkıda bulundu.

Boeing şu anda Lockheed Martin ile roket fırlatma ortak girişimi United Launch Alliance’ın satışını müzakere ediyor ve insansız hava aracı işi Insitu’yu elden çıkarmak için işaretledi. Şirket yakın zamanda Digital Receiver Technology işini yaklaşık 100 milyon dolar karşılığında Thales SA’ya sattı. Ancak kaynaklar, acil nakit ihtiyacına rağmen, yönetim ekibinin elden çıkarmaları hızlandırmak veya diğer birimleri satışa hazırlamak için fazla meşgul ve personel eksikliği yaşadığını belirtiyor.

Bu zorluklar arasında göreve gelen Ortberg, yıl sonuna kadar şirketi istikrara kavuşturma hedefi koydu. Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik biriminin portföyü F-15 ve F/A-18 savaş uçakları, Apache ve Chinook helikopterleri, KC-46 tankeri ve çeşitli uzay ve uydu sistemleri gibi askeri uçakları içeriyor. Boeing, elden çıkarma süreci hakkında resmi bir yorum yapmadı.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

konak-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu