IP adresi “İnternet Protokolü adresi” anlamına gelir. İnternet Protokolü, posta göndermek, görüntü akışı yapmak veya bir web sitesine bağlanmak için İnternet üzerinden bağlanmak için bir dizi kural içerir. Bir IP adresi, İnternet’teki bir ağı veya cihazı tanımlar. İnternet protokolleri, her benzersiz cihaza kendi IP adresini atama sürecini yönetir. İnternet protokolleri, İnternet trafiğini yönlendirmek için başka şeyler de yapar. Bu formda, İnternet üzerindeki hangi cihazların hangi bilgileri gönderdiğini, istediğini ve aldığını görmek kolaydır.
Bu içerikte IP adresi ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
IP nedir?
IP adresi “İnternet Protokolü adresi” anlamına gelir. İnternet Protokolü, posta göndermek, görüntü akışı yapmak veya bir web sitesine bağlanmak için İnternet üzerinden iletişim kurmaya yönelik bir dizi kuralı kapsar. Bir IP adresi, İnternet’teki bir ağı veya cihazı tanımlar. İnternet protokolleri, her benzersiz cihaza kendi IP adresini atama sürecini yönetir. İnternet protokolleri, İnternet trafiğini yönlendirmek için başka şeyler de yapar. Bu formatta, internetteki hangi cihazların hangi bilgileri gönderdiğini, istediğini ve aldığını görmek kolaydır.
IP adresleri telefon numaraları gibidir ve aynı amaca hizmet eder. Biriyle iletişime geçtiğinizde, telefon numaranız kim olduğunuzu tanımlar ve telefona cevap veren kişiye, söylediğiniz kişi olduğunuzu garanti eder. IP adresleri, çevrimiçi olduğunuzda tam olarak aynı şeyi yapar; bu nedenle internete bağlı her cihazın bir IP adresi vardır.
İki tür IP adresi vardır: IPv4 ve IPv6. Sayıları sayarsanız farkı söylemek kolaydır. IPv4 adresleri, her biri bir sonrakinden bir nokta ile ayrılan, 0 ile 255 arasında değişen dört sayıdan oluşan bir dizi içerir. 5.62.42.77 hakkında. IPv6 adresleri, kümeler iki nokta üst üste ile ayrılmış şekilde, dört onaltılık basamaktan oluşan sekiz küme olarak temsil edilir. Tipik bir IPv6 adresi şöyle görünebilir: 2620:0aba2:0d01:2042:0100:8c4d:d370:72b4.
Bir IP adresinin üç bölümü vardır. Adresin ilk üç numarasını içeren ağ kimliği ve adresin dördüncü numarası olan ana bilgisayar kimliği. Yani konut ağınızda 192.168.1.1 için 192 ağ kimliği; son sayı ana bilgisayar kimliğidir. Ağ kimliği, cihazın hangi ağda olduğunu gösterir. Ana bilgisayar kimliği, o ağda olması gereken cihazı belirtir. Genellikle yönlendiriciniz 1’dir ve sonraki her cihaz .2, .3 vb. olarak atanır. Dış dünyanın tam olarak hangi cihazı ve ağı kullandığınızı bilmesini her zaman istemeyebilirsiniz. Bu durumda, Sanal Özel Ağ (VPN) aracılığıyla IP adresinizi dış dünyadan maskelemek mümkündür. Bir VPN kullandığınızda, ağınız adresinizin ifşa olmasını engeller.
IPv4, internetin ordu için özel bir ağ olduğu 1980’lerin başına kadar uzanır. IPv4, kulağa çok gibi gelen toplam 4,3 milyar adreslik bir havuza sahiptir. Ancak internete bağlı tüm bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda ve tabletlerde IPv4 adresleri tükendi. İnternetin omurga teknolojilerini tasarlayan İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF), yaklaşık on yıl önce IPv6’yı tanıttı. IPv6, 340 undesilyon adresten oluşan potansiyel bir havuza sahiptir. Yani 340’tan sonra 36 sıfır gelir. Bu teoriye göre adreslerin tükenmesi mümkün değildir. IPv6, yavaş yavaş IPv4’ün yerini alsa da, hala ikisini birlikte kullanıyoruz.
İki tür IP adresi vardır: Harici veya genel IP adresleri. İnternet servis sağlayıcınız (İSS) size harici adresinizi verir. Web’de gezinirken, ziyaret ettiğiniz sitenin kim olduğunuzu bilmesi gerekir. ISP, sizi web sitesine tanıtmak ve ilişkiyi kurmak için harici IP adresinizi kullanır. Bir ev ağı veya iş ofisi içindeki cihazlarınızı tanımlamak için dahili amaçlar için farklı bir IP adresiniz var. Yerel veya dahili IP adresi, yerel ağı internete bağlayan donanım olan yönlendirici tarafından bilgisayarınıza atanır. Çoğu durumda, bu dahili IP adresi yönlendirici tarafından otomatik olarak tanımlanır.
Çoğu durumda, dahili olarak halka açık internetten farklı bir IP adresiniz olacaktır. Yerel IP adresiniz, cihazınızı kendi ağında temsil eder ve genel IP adresiniz, ağınızın daha geniş internete açılan yüzü olarak tanımlanır.
IP Adresi Nasıl Sorgulanır?
IP adresleri özellikle bilgi göndermek ve almak için değerlidir. İnternet trafiğini gitmesi gereken yere yönlendirir ve e-postaları gelen kutunuza iletir. Genel ve bilinmeyen IP adresleri çeşitli prosedürler yardımıyla bulunabilir.
Google veya rastgele bir arama motoru ‘IP adresim nedir?’ Aşağıdakiler gibi bir arama gerçekleştirdiğinizde açılan sayfalardan IP adresinizi görüntüleyebilirsiniz: Bu, genel IP adresini bulmanıza yardımcı olur. Bilinmeyen IP adresi, Windows ve Mac için farklıdır. Windows’ta Komut İstemi sistemi aracılığıyla; Mac’te IP adresi ‘Sistem Tercihleri’nde bulunabilir.
Statik IP ve Dinamik IP nedir?
IP adresleri kalıcı (statik) veya süreksiz (dinamik) olabilir. Statik ve dinamik IP adresleri arasındaki fark, birincisinin asla değişmemesi, ikincisinin ise değişken olmasıdır.
Statik adresler, web sitelerinin ve web uygulamalarının her zaman güvenli bir şekilde erişilebilir olması gerektiğinden, çoğunlukla işletmeler tarafından kullanılır. Ancak, konut IP adresinizin aynı olması gerekmez, çünkü yalnızca interneti kullanırken gereklidir.
ISS’niz genellikle size dinamik bir IP adresi verir. IP adresiniz sık sık değişmese de, bilgisayarınızı her yeniden başlattığınızda ISP’nizden yeni bir tane almanız mümkündür. Bire bir, evinizdeki kablosuz yönlendiriciniz tarafından dizüstü bilgisayarınıza, tabletinize veya akıllı telefonunuza atanan yerel IP adresleri için geçerlidir. Bu cihazlar, yönlendiricinizi her yeniden başlattığınızda yeni bir adres alabilir.
Dinamik adreslerin tek gerçek dezavantajı, makul bir bilgisayarın güvenilir bir durumda bulunamamasıdır. Bu, örneğin adres değişebileceği ve kimsenin sizi bulamayacağı için evinizde bir web sunucusu çalıştırmayı zorlaştırır. Birçok ISP, bir sunucu çalıştırmak istiyorsanız, statik bir adresle iş bağlantısı için düzenlemeler yapmanıza izin verir.