TCMB, cari dengenin yılın ikinci yarısında iyileşmesini bekliyor
Investing.com – Yılın ikinci enflasyon raporu sunumunda konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yurt içi görünüme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
“İç talepteki dirençli seyir sürüyor”
Parasal sıkılaştırma sürecinde iç talebin seyrini dikkatle takip ettiklerini söyleyen Fatih Karahan, yılın ikinci çeyreğinde iç talepte daha ılımlı bir görünüm olduğunu söyledi.
“2023 yılının son çeyreğine ilişkin veriler iktisadi faaliyete iç talebin yıllık bazdaki katkısının azaldığını göstermiştir. Bu dönemde net ihracatın negatif katkısı ise azalmıştır.
2024’ün ilk çeyreğine geldiğimizde ise yurt içi talepteki dirençli seyrin sürdüğünü görmekteyiz. Perakende satış ve ticaret satış hacim endeksleriyle kartla yapılan harcamalar ilk çeyrekte tüketimde ivmelenmeye işaret etmektedir.
İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergeler, iç talepte ilk çeyreğe kıyasla daha ılımlı bir görünüm ima etmektedir. Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini takip etmekteyiz.”
InvestingPro şimdi %20 indirimde! Kupon kodu: INVPROCONT
Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.
Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.
“Sıkı para politikası tasarrufları teşvik edecek”
Sanayi üretimi, hizmet ÜFE ve PMI verilerini de değerlendiren Karahan, uygulanan para politikasıyla talebin dengeleneceğini ve tasarrufun teşvik edileceğini söyledi.
“Sanayi üretimi Şubat itibarıyla çeyreklik bazda arttı. Hizmet ÜFE ise ilk çeyrekte nispeten yatay seyretmiştir.
İlk çeyrekte artan PMI verileri ikinci çeyrekte üretimde ılımlı bir zayıflama göstermektedir.
İç talep ve üretime ilişkin görünüm toplam talep koşullarının enflasyonist bir koşulda seyrettiğini göstermektedir. Sıkı para politikamız talebi dengeleyecek, tasarrufları teşvik edecektir.”
“2024’ün ikinci yarısında cari denge iyileşecek”
Konuşmasının yurt içi verilere ilişkin bölümünü cari dengeyle ilgili yorumlarla kapatan Karahan, cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini söyledi.
“2023 yılının ikinci yarısında reel olarak ihracat artarken ithalat azalmış, dış ticaret dengesi iyileşmiştir. Bu dengelenmenin 2024 yılının ilk çeyreğinde devam ettiğini ve cari açığın milli gelire oranının %3’ün altına gerilediğini tahmin ediyoruz.
2024 yılı ikinci yarısında iç talepte zayıflama olacağını ve cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz.”