Ekonomi

Adana’da Limon Fiyatları Düşünce Üreticiler Limonata Yaparak Vatandaşa Satmak İstiyor

Adana’da limon fiyatlarının 30 kuruşa düşmesinin ardından üreticiler Tarım Kredi Kooperatiflerine limon alıp limonata yapıp vatandaşlara satmaları çağrısında bulundu.

Türkiye’nin en değerli tarım merkezlerinden biri olan Adana’da 150 bin dekar alanda üretimi yapılan Mayer limonunun hasadı eylül ayında başladı. 600 bin tona yakın rekolte vermesi beklenen limonun fiyatı ilk hasatta 4-5 liradan satılırken, bahçede talep olmayınca kilosu 30 kuruşa düştü.

Mayer limonuna talep olmayınca binlerce üretici ürününü satamaz hale geldi. Üreticiler, Tarım Kredi Kooperatiflerini üreticilerden limon alıp limonata yapıp vatandaşlara satmaya davet etti. Ayrıca üreticiler, belediyelerin üreticilerden limon alıp ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtması gerektiğini söyledi.

“Bu ürünleri toplayacak işçimiz yok”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Biz 520 bin ton rekolte bekliyorduk ama rekolte 600 bin tonun üzerinde. Bu ürünleri toplayacak işçimiz yok. 3 milyon 200 binin en az yüzde 25’i” dedi. Adana’da tonlarca narenciye verimi ağaçlarda kalacak.”

“Ucuz işgücü getirmeliyiz”

Tarım Kredi Kooperatifleri ve belediyelere davette bulunan Doğan, “Lütfen işçi bulun ve gelin bu limonları toplayın. Bütün okul ve kurumlarda limonata içilmeli. Tarım Kredi Kooperatifleri bu ürünleri alıp limonata yapsın. Doğal tüketelim” dedi. Limon. Bu ürünü kış mevsiminde tüketmek çok güzel olur. İşçiler de “Biz bulamadığımız için bu ürünlerin yüzde 25’i ağaçlarda kalacak. İşçilik fiyatları 560 liraya çıktı ama hâlâ işçi bulamıyoruz. Ucuz işçi getirmediğimiz sürece bu sorun her zaman var olacaktır” dedi.

“Halka limon dağıtılmalı”

İşçi olmadığı için 3 milyon 200 bin ton narenciyenin yüzde 25’inin ağaçta kalacağını belirten Doğan, “Adana ve diğer illerde hangi sanat eserleri para kazandırmıyorsa bu eserlerin alınıp dağıtılması gerekiyor. Büyükşehir ve diğer illere sosyal yardım olarak bu bir ihtiyaçtır. Hükümetimiz ve “Bu limonların büyükşehir belediyeleri tarafından halka dağıtılması gerekiyor. 3 milyon 200 bin ton narenciyenin yüzde 25’inin ağaçlarda kalması yerine insanlara dağıtılması gerekiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da bunu her zaman dile getiriyor” dedi.

“Fiyat farkı çok fazla”

Doğan ise bahçede 30 kuruşa bile alıcı bulamayan limonun zincir marketlerde 15-20 liraya satılmasına tepki göstererek, “Fiyat farkı çok fazla. Hatta” dedi. Buradan bedava bir ürün alırsanız büyükşehirlerde ulaşım, işçilik ve paketleme imkanlarıyla 10 liraya satılıyor.Bunun nedeni girdi fiyatlarının yüksek olması” dedi. – ADANA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu