Ekonomi

Altın ithalatına “kota uygulaması” gündemde

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre, Bakanlık, son dönemde işlenmemiş altın ithalatındaki artışın dış ticaret ve ödemelerdeki istikrar üzerindeki olumsuz etkilerinin ardından, söz konusu ithalata yönelik çeşitli tedbirler alma çalışmalarını sürdürdü. . Bu etkilerin azaltılması amacıyla ilgili kurum ve sektör temsilcileri ile toplantılar yapan Bakanlık yetkilileri, konuyu uzun vadeli ve analiz odaklı bir yaklaşımla ele aldı. Ayrıca ihracatçıların korunması kapsamında alınan tedbirlerde gerekli hassasiyet gösterildi.

Bakanlık, işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve Türkiye’nin döviz rezervlerini desteklemek amacıyla ‘kota uygulaması’ kararı alırken, söz konusu karara ilişkin mevzuat çalışmasının önümüzdeki yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından kısa sürede.

Kota, aracı kurumların ithalat ve takas süreçlerine göre tahsis edilecektir.

Söz konusu kotalar, Borsa İstanbul AŞ’ye üye kıymetli maden aracı kurumları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatında geçerli olacak.

Tedbirler çerçevesinde, aracı kurumlar tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için önceki yıllarda alınan ithalat tedbirleri dikkate alınarak aylık kota tedbiri belirlendi. Söz konusu kota, aracı kurumların ithalat ve borsa süreçleri dikkate alınarak tahsis edilecektir.

Kararla altın üretimi ve ticaretinde de ihracat teşvik edilecek.

Alınan tedbir kararının dış ticaret istikrarını olumlu etkilemesi beklenirken, Dahilde İşleme Rejimi (DIR) kapsamındaki ithalatlar kota uygulamasının dışında tutulacak. Böylece hem altın üretimi ve ticaretinin ihracatının teşvik edilmesi hem de uzun vadeli cari açıkta olumlu ilerleme kaydedilmesi öngörülmektedir.

DİR kapsamında yapılan ithalatların yanı sıra, serbest ihracat kapsamında ihracat değeri olarak gelen ve firmaların sermaye olarak yurt dışından getirecekleri altınlar da kota dışı bırakılacak.

Altın ithalatı 7 ayda yüzde 180 arttı

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere göre, Ocak-Temmuz döneminde Türkiye’nin ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarak 217 milyar 52 milyon dolara ulaştı. Bire bir dönemde işlenmemiş altın ithalatı yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolara yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu