Haber

Amerikan denizaltısı Güney Kıbrıs’a yanaştı: Türkiye’ye bir mesaj mı veriliyor?

6. Filo olarak bilinir USS George HW Bushuçak gemisi Yunanistan’ademirlemiş ABD, ayrıca Güney Kıbrıs’a USS San Juan (SSN 751)denizaltısını gönderdi.

Buna karşı KKTC Dışişleri Bakanlığı, USS San Juan saldırı denizaltısının bir Yunan limanına yanaşmasını şiddetle kınıyoruz. ABD’nin GKRY’ye uyguladığı silah satış kısıtlamasının kaldırılmasının ve ardından Kıbrıs Türk halkının güvenliğini tehlikeye atacak adımların GKRY’yi silahlanmaya teşvik edeceğini defalarca dile getirdik. Nitekim Kıbrıs Rum Savunma Bakanı Mihalis Yorgallas yaptığı açıklamada ‘ABD’den silah sistemleri alacaklarını’ açıklamıştı. Gelişmeler, ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetimi’ne sistemli bir şekilde silahlanma konusunda yardım ettiğini gösteriyor.diye ilan etti.

Türk Dışişleri Bakanlığıhalbuki “KKTC ile birçok kez vurguladığımız gibi, ABD’nin Kıbrıs adasındaki istikrarı bozmak ve Kıbrıs Rum Yönetimi’ni silahlanmaya teşvik etmek için attığı adımlar, bölgenin istikrarına ve adil, sürdürülebilir ve kalıcı barışa hiçbir şekilde katkı sağlamamaktadır. Kıbrıs sorununun çözümü. ABD’yi bu politikaları yeniden gözden geçirmeye çağırıyor; Kefilin verdiği sorumluluk çerçevesinde, ülkemizin her kural ve koşulda KKTC’nin hak ve menfaatlerini kararlılıkla savunmaya devam edeceğini hatırlatmak isteriz.Sert bir uyarıda bulundu.

ABD, Kıbrıs konusunda Türkiye’ye karşı

1974’te Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesini engellemek için yazılmıştır. “Johnson Mektubu”tehditlerde bulunmuştu. Kıbrıs Barış Harekatı Ardından 1975-1978 ortalarında ABD tarafından silah ambargosu uygulandı. Türkiye’nin buna cevabı ülkededir. Amerika Birleşik DevletleriVe NATOüs ve askeri faaliyetleri yasaklamaktı.

son dönemde Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’ndeTürkiye ile Yunanistan arasındaki ihtilaflarda açıkça Rum tarafında yer alan ABD, Eylül 2022’deKıbrıs’ta tansiyonu yükseltecek kararlar da aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, 2023 mali yılı, Güney Kıbrıs’a silah ambargosuİki hafta sonra Güney Kıbrıs A. ABD Savunma Bakanlığı’nın Ulusal Muhafız Devlet Bağlı Kuruluş Programı Ofisi’nedahil olmuştu.

Türk Dışişleri Bakanlığı,ABD silah ambargosunu kaldırıyor, “Adada iki tarafın eşitlik ilkesiyle çelişen ve Rum tarafını daha uzlaşmaz hale getirecek bu karar, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarını olumsuz etkileyecek; Adada silahlanma yarışına neden olacak, Doğu Akdeniz’de barış ve istikrara zarar verecektir. ABD’yi bu kararını gözden geçirmeye ve Ada’nın iki tarafına karşı dengeli bir politika izlemeye davet ediyoruz.şeklinde cevaplanmıştır.

nisan başında New Jersey Eyaleti ABD Ulusal Muhafızları,Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı ile anlaşma imzalaması da Türkiye’den tepkiyle karşılandı.

“Tarafların silahlanmasına gerek yok”

Sputnik’edeğerlendirmeler yapmak Emekli Tuğamiral Deniz Kutluk, “Kıbrıs sorununun içeriğinde ABD’nin rolü ve yeri yoktur”dedi ve kaydetti:

“Ne de olsa 1959-60 uzlaşmaları sonucunda denklemi kurulmuş bir ada var. Diğer iki devlet tarafından bölünmüş bir ada var. Rum Yönetimi için ‘devletçi’ diyorum çünkü anayasası bile kendine özgü değil. Türkiye’nin 1974’te uluslararası hukuka uygun olarak bu adadaki soydaşlarımızı korumak için müdahalesi aslında adada barış ve istikrarı sağlamıştır. Kuzey Kıbrıs da 1983’ten beri cumhuriyet olduğunu ilan ettiği için aslında tarafların ayrı ayrı silahlanmasını gerektirecek bir durum yok. ABD bu denklemin dışında ama Amerikan Kongresi’ndeki denklemler açısından sempati uyandıran Kıbrıs Rum Yönetimi’ne destek vermek ABD’nin benimsediği çalışmalardan biri gibi görünüyor. Bu amaçla Güney Kıbrıs’ta öldürücü olmayan silahların serbest bırakılmasıyla başlayan, daha sonra ortak tatbikatlara ve daha etkin askeri destek verilmesine yönelik adımlar atılmıştır. Şimdi oraya bir denizaltı gönderdi.”

‘ABD ödeyemez’

Peki bu adımlarla ABD Kıbrıs’taDurumu değiştirmek için bildirim mi veriyor? Külük, “Türkiye 50 yıl önce Kıbrıs’ı son derece olumsuz askeri yetenek ve imkanlarıyla kurtardığına göre, bugün Türkiye’nin Kıbrıs’ta oluşturduğu güvenlik yapısını çok daha gelişmiş özellikleri nedeniyle kimsenin bozabileceğini düşünmemeliyiz. Buna ABD de dahildir.o cevapladı.

‘Akdeniz’de sismik araştırma ve sondaj gemilerinin yeniden faaliyete geçmesi gerekiyor’

Emekli Tuğamiral Kutluk,Türkiye’nin KıbrısVe Doğu AkdenizPolitikalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Türkiye, Kıbrıs’ta iki devletli çözümün arkasındadır. Kıbrıs halkı da bunu benimsemiştir. Bu yapı, adanın özgürleşmesi anlamına gelmektedir. Adada çatışma isteyenler için, çatışma olmayacağını, iki tarafın birbirine istediği kadar bağlanacağını ve istediği kadar uzak duracağını gösteren siyasi bir duruştur. Burada taviz vermeyi kimse düşünmesin. Mevcut hükümet aslında bunu yapmıyor, gelecekteki hükümetlerin de aksini düşünmeyeceğini varsayıyorum. Doğu Akdeniz’deki güçlü hidrokarbon yataklarına el konulması noktasında Kıbrıs’ta iki devletli çözümün benimsenmesiyle bu sorun doğal olarak analiz sürecine giriyor. Sahip çıkılmazsa, bu iş oldubittilerle yapılırsa Türkiye, Doğu Akdeniz için aldığı yüksek kapasiteli sismik araştırma ve açık deniz sondaj gemilerini yeniden bu bölgeye çekmeli ve kendi haklarını ve haklarını korumak için çalışmaya başlamalıdır. Kuzey Kıbrıs. Bu, iki yıldır salıverilmede bırakılmış gibi görünen bir durum. Bu gemiler Karadeniz’e çekildi ama orada pek ihtiyaç yok çünkü Karadeniz’de charter gemileri kullanılabiliyor. Ancak bunlar Akdeniz’de kiralık gemi olmadığı için alındı. Onun için bu gemilerin Akdeniz’de yeniden faaliyete geçmesi gerekiyor.”

haberyaglidere.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu