Haber

Bakan Fidan: “Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan normalleşmesi ile siyasi istikrar ve ekonomik kalkınma için büyük bir potansiyel var”

Bakan Fidan: “Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan normalleşmesi ile siyasi istikrar ve ekonomik kalkınma için büyük bir potansiyel var”

ANKARA Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “(İsveç ve Danimarka’da Kuran’a karşı tahrik) Bu sorunun potansiyel zararlarını ve tehditlerini görmeye başladıklarını anlıyoruz. Yazılı açıklamada özellikle şu ifade yer alıyor. İsveç Başbakanı’nın, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en güçlü, en ciddi güvenlik durumuna sahibiz.” Bu önemli” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Görüşmeye ilişkin Bakan Fidan, “Güçlü Türkiye, güçlü Azerbaycan, güçlü Azerbaycan da güçlü Türkiye’dir. Bugünkü görüşmemizde müstesna ilişkilerimizi ve bölgesel meselelerimizi detaylı bir şekilde ele alma fırsatı bulduk, ekonomik ilişkilerimiz memnuniyet vericidir. Karşılıklı yatırımlarımız 30 milyar doların üzerinde, güç alanındaki işbirliğimiz. İlerlerken ortak çıkarlar temelinde bütüncül bir strateji içinde çalışıyoruz. Güçlü altyapımız ile orta koridorun değerli ve ayrılmaz bir parçasıyız. Görüşmemizde Güney Kafkasya’daki gelişmeleri ele alma fırsatı bulduk.İşgalden kurtarılan Azerbaycan topraklarının yeniden imarı ve kalkınmasına güvenmeye devam edeceğiz.Diğer yandan barış, istikrar ve refah için değerli olan normalleşme süreçleri Ermenistan ile normalleşme sürecinde Azerbaycan ile koordinasyonu sürdürüyoruz.Ülkelerarası topluluğa davette bulunuyoruz, taraf ayrımı yapmıyoruz, barışı destekliyoruz, üs yerine engel olmayız. Bölge ve barışa giden yol kapsamlı bir barış anlaşmasının imzalanmasından geçer. Bu, tüm bölge ülkelerinin yararına olacak bir gelişme olacaktır. Azerbaycan’ın ve Türk dünyasının aydınlık geleceği ve Türk Devletleri Teşkilatı için yapacak çok işimiz var.”

Bakan Fidan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Fidan, “Biliyorsunuz Laçin yolu Azerbaycan toprağıdır, Azerbaycan gerekli gördüğü her türlü tedbiri aldığına göre alınması en büyük egemenlik haklarından biridir, tıpkı Azerbaycan’ın orada insani tartışmalarla her türlü çabayı sarf ettiğini görüyoruz. . Bu durumda tüm bu değerlendirmelere baktığımızda Azerbaycan’ın bu konudaki eleştirilerini haklı bulmadığımızı düşünüyoruz” dedi.

“İnancımız, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki anlaşmaları bir an önce imzalamaktır”

Bakan Fidan, Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine ilişkin de, “Çok şükür işgal bitti, özellikle Türkiye-Ermenistan-Azerbaycan’ın normalleşmesiyle birlikte artık bölgede siyasi istikrar ve ekonomik kalkınma için büyük bir potansiyel var. fiilen bitti, sonlandırılması gereken bazı konular var.Başlangıçta Azerbaycan ile Ermenistan arasında ateşkes anlaşması ve sınır anlaşmaları var.Bunlarla ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.Gerek Avrupa başkentlerinde, gerekse ABD’de ve Moskova’da Ermenistan ve Azerbaycan orta noktaya geliyor.Onları yakından takip ediyoruz.Türkiye olarak durumumuz Türkiye-Azerbaycan ilişkileri çerçevesinde, Cumhurbaşkanımızın bu noktada anlaşmalardan sonra Ermenistan ile ilişkileri normalleştirme iradesi vardır. Ermenistan ile Azerbaycan arasında anlaşmaya varılmıştır.Bu nedenle Azerbaycan-Ermenistan ortasında barış görüşmelerinin sonuçlandırılması son derece değerlidir.Neyin, hangi adımların, hangi yönde atılacağı konusunda diyaloglar devam etmektedir. Bu konuda kurulmuş sistemler var, özel bir temsilcimiz var. En kıymetlisi biliyorsunuz Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Cumhurbaşkanımızın yemin töreni vesilesiyle Ankara’ya geldi ve ikili görüşmelerini sürdürüyor. İnancımız bir an önce Ermenistan ile Azerbaycan arasında anlaşmaların imzalanarak Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerinin normale dönmesi ve Azerbaycan ile Türkiye’nin içinde bulunduğu Kafkasya’da ekonomik, istikrar ve kalkınma sürecinin bir an önce başlamasıdır. ve Ermenistan merkezdedir. Bu, bölgedeki diğer ülkeler için büyük bir fırsat” dedi.

“İKÖ toplantısında alternatifleri gündeme getireceğiz”

İsveç ve Danimarka’da Kuran’a yönelik provokasyonlarla ilgili olarak Bakan Fidan, “Hafta sonu bazı gelişmeler oldu, bu konuda İslam ülkeleriyle uyumumuz, telefon görüşmelerimiz ve yüz yüze görüşmelerimiz devam ediyor. Memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konunun hem BM organlarında hem de İslam İşbirliği Teşkilatı platformunda önemli bir farkındalık yarattığını görmek adına bu noktada İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin dışişleri bakanları bugün online bir toplantı düzenleyecek ve ben de bu konuyu gündeme getireceğim. öğleden sonra o toplantıya katılın.Arkadaşlarımızın daha önce yapmış olduğu hazırlık çalışmaları var, muhtemelen bir ekip bu çalışmalara bakarak ortak kararlar alabilecektir.Farklı alternatifleri gündeme getirme imkanımız olacaktır. dedi.

“Potansiyel kayıpları ve tehditleri görmeye başladıklarını anlıyoruz”

İsveç ve Danimarka ile gerçekleştirilen telefon görüşmesine ilişkin Bakan Fidan, “Danimarka ve İsveç ile hafta sonu yaptığımız telefon görüşmeleri değerli, talep kendilerinden geldi. bu bahse dayalı temel prestijiyle büyük bir diplomatik açıklama oldu.İşte görüyoruz ki bu telefon görüşmelerinden sonra her iki ülke de bakanlık düzeyinde değil hükümet düzeyinde yazılı açıklama yaptı.Anlıyoruz ki temel prestijiyle onlar Bu sorunun oluşturabileceği potansiyel zarar ve tehditleri görmeye başladık.Özellikle İsveç Başbakanı’nın yazılı açıklamasında ‘İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en güçlü, en ciddi bir güvenlik durumu yaşıyoruz’ ifadesine yer verildi. Bu değerli nefs, ülkenizde böylesine hassas bir konuda provokasyonlara izin vermeniz ve kurduğunuz sistem ve organların bunu engelleyememesi, bir devletin kurumlarıyla birlikte varlığına ilişkin bir takım meseleleri bir araya getiriyor, öncelikle size zarar veriyor. ve beraberinde daha büyük bir zarar verme potansiyeli taşıyorsa, neden bunu önlemek için harekete geçmiyorsunuz?’ Buna yönelik adım atabilirler mi, kendi sistemleri içinde geri dönüş yapabilirler mi, bu yine bekleyip izleyeceğimiz bir süreç ama biz bu süreçte gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.”

Bakan Fidan, Türkiye-Azerbaycan enerji işbirliğinin sadece iki ülkenin çıkarlarına hizmet eden değil, daha stratejik bir boyuta dönüştüğünün altını çizerek, “Bu kapsamda biz de Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı sağlıyoruz. kendi enerjisi Azerbaycan İki ülke ile bu iş birliğini yürütürken ortaya koyduğu bakış açısı da iki ülke tarafından Avrupa’nın enerji güvenliğine katkı sağlamaktadır.Avrupa’nın bel kemiği olan TANAP önemli bir gaz arz arteridir.16 milyar metreküp yıllık gaz akışı.Bunun en az yarısı Avrupa’ya gidiyor.Ukrayna savaşıyla birlikte ilk kez küresel düzeyde bir güç krizi olduğunu gördük.Avrupa bunun merkezinde.Avrupa tam olarak aşılmadı. Şu anda ne zaman aşılacağı belli değil.Bu bağlamda önümüzdeki kış Avrupa’da yeni bir kriz olabilir.Bu nedenle enerji piyasalarında belirsizlikler devam ediyor.Sadece arz miktarlarında değil, ama aynı zamanda fiyat istikrarında. Bu konulara yönelik stratejik diyaloğumuz ve hazırlıklarımız önümüzdeki yıllarda da Azerbaycan ile devam etmektedir. Ek kapasite oluşturulması ve TANAP’ın taşıma kapasitesinin artırılması söz konusu. Hazar Havzası’ndaki diğer kaynakların da ülkemize kazandırılması için çalışmalarımız sürüyor. Türkmen gazı giderek daha değerli hale geliyor” dedi.

haber-basaksehir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu