Ekonomi

CHP, HDP ve İYİ Parti’nin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurul’da gündem dışı konuşmalar ve küme başkan yardımcılarının değerlendirmelerinin ardından siyasi partilerin küme önerileri kabul edildi.

İYİ Parti’den “Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler sonrası AFAD’ın faaliyetleri”; HDP’nin “gıda zamları” için ön görüşme yapılması ve CHP’nin “AFAD ve Kızılay bağışları” konusunda araştırma komisyonu kurulması önerileri kabul edilmedi.

Partisinin grup önerisine ilişkin konuşan İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, deprem bölgesinin büyüklüğünün başarısızlık bahanesi olarak gösterildiğini öne sürerek, “AFAD’ın çaresizliği, eski başkanının büyükelçi olarak atanmasıyla kendini gösterdi. , göreve çağrıldı, AFAD’ın deprem anında yaptığı en faydalı şey bu oldu’ dedi.

Kızılay’ın depremin üçüncü gününde çadır sattığını belirten Kabukcuoğlu, “Kızılay para karşılığı çadır satıyor. Buna açgözlülük mü, ilgisizlik mi diyelim? Kızılay’ın başı asık suratla oturuyor. Bu zulümdür, bu Halkımızın ülkesine olan güveni sarsılıyor.” dedi.

Kabukcuoğlu, bu ve benzeri sorunların ortaya çıkarılması için bir meclis soruşturma komisyonuna ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Tarımsal üretim planlaması olmadığı için fiyatlar artıyor”

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, Türkiye’nin laboratuvara dönüştüğünü iddia etti.

İthalat sayesinde iç fiyatların düşeceğinin varsayıldığını belirten Turan, “Ama bu kadar olmuyor. Yani ithalat silahı çekilir çekilmez piyasalardaki emtia fiyatları bir nebze olsun düşebilir. Ancak daha sonra uzun vadeli, sistemli bir tarımsal üretim planlaması olmadığı için fiyatlar kademeli olarak artıyor.” söz konusu.

Turan, Türkiye’de gıda fiyatlarındaki enflasyonun devam ederken, dünyada gerilediğini belirterek, bunun girdi fiyatlarının ve üretici enflasyonunun aşırı yüksek olmasından kaynaklandığını savundu.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde vatandaşların mağdur olduğunu, Kızılay ve AFAD’a yapılan yardımların nereye gittiği konusunda şüphelerin olduğunu, incelemek için araştırma önerisi sunduklarını söyledi.

“Kızılay belki de dünyanın en sıkı denetlenen kurumudur”

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Kızılay liderlerinin hükümetler tarafından atanmadığını, Kızılay şubelerinden gelen delegeler aracılığıyla seçildiğini hatırlatarak, Kızılay’ın 15 binden fazla çalışanı olduğunu ve Kızılay’dan herhangi bir pay almadığını söyledi. kamu bütçesi.

“Kızılay, belki de dünyanın en sıkı denetlenen kurumudur” diyen Öztürk, Kızılay’ın hem iç denetime sahip olduğunu hem de İçişleri Bakanlığı müfettişleri ve uluslararası bağımsız denetim kuruluşları tarafından denetlendiğini sözlerine ekledi.

Öztürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bir soru üzerine Türkiye Tek Yürek Kampanyası’nda toplanan bağışların Afet İmar Fonu’na aktarılmayacağı yönünde spekülasyon yapıldığını söyledi. Mart ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla kurulmuştur. Ancak bu kampanya 15 Şubat’ta başlatılan ve doğrudan AFAD’ı ilgilendiren bir kampanya olmakla birlikte Meclisimizin kurduğu bu Fon her türlü bağışa açıktır.” bilgisini verdi.

Grup önerilerinin ardından yargıda yeni düzenlemeler içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı müzakerelerine başlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu