Haber

Çin Savunma Bakanı Li Shangfu görevden alındı

29 Ağustos’ta Çin’de görülen Çin Savunma Bakanı Li Shangfu’nun, Çin’de kabine görevi gören Devlet Konseyi üyeliği ve bakanlık görevlerinden ari edildiği bildirildi.

Çin’de, en son 29 Ağustos’ta Pekin’deki Çin-Afrika Forumu’nda görülen ve sonrasında hiçbir toplantıya katılmayan Çin Savunma Bakanı Li Shangfu’nun akıbeti merak ediliyordu. Çin’in en yüksek yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi’nin Daimi Komite toplantısında, Çin Savunma Bakanı Li Shangfu’nun, Çin’de kabine görevi gören Devlet Konseyi’ndeki bakanlık ve üyelik görevlerinden uzaklaştırıldığı bildirildi. Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi toplantısında, Li Shangfu’nun ve daha önce Dışişleri Bakanlığı’ndan ihraç edilen Qin Gang’ın Devlet Konseyi üyeliğinin feshedilmesine karar verildi. İlgili kararlar Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından da imzalandı. Li Shangfu ve Qin Gang’ın görevlerinden alınma nedenleri açıklanmadı.

Çin’de üst düzey yöneticilerin kamuoyunun gözü önünde kaybolmasını, genellikle söz konusu kişiler hakkında soruşturma yürütüldüğü yönündeki resmi açıklamalar takip ediyor.

En son 29 Ağustos’ta görüldü

Çin Savunma Bakanı Shangfu, 15 Ağustos’ta Rusya’nın başkenti Moskova yakınlarında düzenlenen güvenlik konferansına katıldı. İki gün sonra Shangfu, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko ile Minsk’te bir toplantıya katıldı ve fotoğrafları Belarus hükümeti tarafından yayımlandı.

Shangfu en son 29 Ağustos’ta başkent Pekin’de düzenlenen Çin-Afrika Forumu’nda görüldü ve sonrasında hiçbir toplantıya katılmadı.

Li Shangfu kimdir?

1958 doğumlu Li Shangfu, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) komutanlarından Li Shaozhu’nun oğludur. Shangfu, 1982 yılında PLA’nın Savunma Teknolojisi Üniversitesi’nden mezun oldu ve daha sonra mühendislik alanında yüksek lisans derecesi aldı. Shangfu daha sonra 30 yıldan fazla bir süre ordunun Xichang Uydu Fırlatma Merkezi’nde görev yaptı. 2016 yılında Shangfu, ordunun Stratejik Takviye Gücü komutan yardımcılığına atandı. Ertesi yıl ordunun satın alma biriminin başına atandı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e olan bağlılığıyla bilinen Shangfu, Mart ayında Savunma Bakanı olarak atandı.

Shangfu, general olduğu dönemde savunma diplomasisi alanında önemli toplantılara katılmayı başardı. Shangfu, Haziran ayında Singapur’da düzenlenen Asya’nın en değerli güvenlik forumu Shangri-La Diyaloğu’nu yakından takip etti.

Kayıp Dışişleri Bakanı görevden alındı

Qin Gang en son 25 Haziran’da Rusya, Vietnam ve Sri Lanka Dışişleri Bakanlarıyla yaptığı görüşmelerde görülmüştü. Gang’ın AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile 4 Temmuz’da görüşmesi planlanıyordu ancak Pekin yönetimi, Borrell’in ziyaretini ziyaretten 2 gün önce iptal etti. Qin Gang, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry’nin bu ay Çin’e yaptığı ziyaretlerde kamuoyunun önüne çıkmadı.

Ayrıca Endonezya’nın başkenti Jakarta’da düzenlenen ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısına Qin Gang’ın yerine o dönemde Çin Komünist Partisi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü olan Wang Yi katıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın 11 Temmuz’da düzenlediği basın toplantısında Qin Gang’ın ASEAN toplantısına katılmamasının nedeni “sağlık sorunları” olarak belirtildi. Bakanlığın düzenli olarak düzenlediği basın toplantılarında Qin Gang ile ilgili sorular yanıtsız kaldı. 25 Temmuz’da bir aydır kendisinden haber alınamayan Qin Gang’ın Dışişleri Bakanlığı görevinden alındığı ve yerine Wang Yi’nin getirildiği açıklandı. – PEKİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu