Haber

Londra: Rusya, Orta Asya kökenli insanları işe almaya çalışıyor

İngiliz Savunma Bakanlığı, Moskova’nın Orta Asya kökenli insanları daha yüksek maaş ve hızlandırılmış bir vatandaşlığa kabul süreci vaadiyle Rus ordusuna almaya çalıştığını iddia etti. Bakanlığın istihbarat birimlerinden temin ettiği ve kamuoyuyla paylaştığı Ukrayna Savaşı’na ilişkin günlük raporuna göre yetkililer, söz konusu asker toplama faaliyeti için camilerde ve göçmenlik merkezlerinde yoğun bir çalışma yürütüyor. Bu işi yapanlar arasında Tacikçe ve Özbekçe konuşan çok sayıda misyoner olduğu iddia edilmektedir.

İngiliz Savunma Bakanlığı’na göre, Rus ordusuna katılmayı kabul edenlere 2 bin 165 avro ön ödeme, ardından aylık 3 bin 770 avro maaş sözü veriliyor. Ayrıca normalde 5 yıl süren Rus vatandaşlığı alma sürecinin asker olanlar için 6 ay ile 1 yıl arasında tamamlanacağı söyleniyor. İngiliz istihbarat uzmanları, Moskova’nın girişiminin ancak kısmen başarılı olabileceğini söyleyerek, bu şekilde askere alınanların “muhtemelen kayıpların yüksek olduğu savaşın ön saflarına gönderildiklerine” işaret etti.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamalarını Ukrayna’ya karşı savaşa 400.000 gönüllü asker gönderme planının bir parçası olarak gören İngiltere, “(Rus) yetkililerin hoşnutsuzluğu en aza indirmek için herhangi bir açık zorunlu seferberliği mümkün olduğunca geciktirmeye çalıştığını iddia etti. ülkede.” aldı.

Ukrayna savaşının başından bu yana istihbarat birimlerinin savaşın gidişatına ilişkin elde ettiği bilgilerden derlediği günlük raporları yayımlayan İngiliz Savunma Bakanlığı’nın bu faaliyeti, Moskova tarafından bir dezenformasyon kampanyası olarak nitelendiriliyor.

dpa / ET, Birleşik Krallık

DW Türkçe’ye nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu