Haber

Platformaları Birlik Kanun Hükmünde Kararname ile deprem raporunu açıkladı

Maraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından KHK Platformları Derneği, “KHK ile Deprem Dayanışma” kümesini kurdu. Gezi öncesi iki haftalık süreçte, depremzedelere yardımların yapıldığı ve illerden tahliye sürecinin yönlendirildiği kümede yaklaşık 8 bin kişi tahliye edilerek iskan edildi.

BULGULAR…

Gezi sonunda bölgeyi ziyaret eden Kanun Hükmünde Kararname’den Tremor Dayanışma Gönüllüleri, “Deprem Bölgesi İnceleme Raporu” yayınladı.

Platformun bulguları şöyle:

Sert kış koşullarının devam ettiği düşünüldüğünde, toplu çadır alanları ve kesintili barınma alanlarının oluşturulması ve yerleşim birimlerinin oluşturulması acil olarak incelenmesi gereken bir konudur.

2. Acı, yas, kaygı, öfke, üzüntü ve çaresizlik hisseden depremzedeler için ruhsal destek ve fiziki koşulların uyumlaştırılarak normalleşmenin sağlanması öncelikli sorun alanıdır.

3. Depremde sevdiklerini kaybeden insanların yerinden edilme, kültür ve yaşamlarından uzak kalma tercihlerini dikkate alacak politikalar geliştirilmelidir.

4. Zorunlu deprem sigortası düşük oranda yapıldığından binalara maliyetinden çok daha düşük ödemeler yapılması beklenmektedir. Bunun için bölgesel bir analiz, hayatın daha hızlı normalleşmesine katkı sağlayacaktır.

5. Miras hukuku süreçlerini hızlandıracak tedbirler alınmalıdır. Depremzedelerin bu konuda adli yardıma ve muhtemelen standartlaştırılmış politikalara ihtiyaç duydukları görülmektedir.

6. Deprem bölgesi ile ilgili olarak ilgili kurumlar uzun yıllara yayılmayacak ve adli makamların yükünü hafifletmeyecek bir tazminat politikası üretmelidir.

7. Kırsal alanlarda tarımsal üretim ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütülmesi için acil eylem planı ortaya konulmalıdır.

8. Kaçak yapıların imar affı/barış adı altında yasallaşması, eski binaların kontrol edildiği halde yıkılmaması ve denetimsizlik nedeniyle deprem karşısında heyelanın ortaya çıktığı görülmektedir. inşa edilen yeni binalar. Bu bakımdan yapımından denetimine, kontrolünden onayına kadar tüm sorumluların soruşturulup cezalandırılması esastır. (HABER MERKEZİ) Tam rapor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu