Haber

Sağlık Bakanlığı’ndan “ek gıda” uyarısı

Sağlık Bakanlığı tarafından güncellenen Türkiye Beslenme Rehberi’nde (TÜBER-2022), ek gıdaların yeterli ve dengeli beslenmenin yerini alamayacağı, bu ürünlerin “kilo verdirmek, kilo vermek, sigarayı bırakmak, cinsel performansı artırmak”. olmaması gerektiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA-2017) verilerini, yurt dışı uygulamalarını ve beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak ilk kez 2015 yılında yayınlanan Türkiye Beslenme Rehberi’ni güncelledi. türk halkı

Üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla hazırlanan yeni kılavuzda, fermente gıdalar (prebiyotik/probiyotik), beslenme temelleri, hazır yemekler, tanınan diyetler, besin eliminasyon diyetleri ile ilgili güncel öneriler yer alıyor. ve sürdürülebilir beslenme de dahil edildi. .

Buna bağlı olarak son yıllarda bağırsak mikrobiyotasının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin anlaşılması ve “probiyotik” kavramının gelişmesi fermente gıdalara olan ilgiyi artırmıştır.

Yoğurt, kefir, bazı peynir türleri, sirke, zeytin ve ekmek gibi fermente gıdalar, gıdanın raf ömrünü uzatmak, sindirimi arttırmak, toksik sorunları nötralize etmek, gıdadaki alerjenleri azaltmak ve besin kalitesini arttırmak gibi olumlu özelliklere sahiptir. vitaminler.

Ancak bu ürünler farklı fermantasyon koşullarında üretildiği için hepsinden aynı sağlık etkilerinin beklenmemesi gerekir.

“Vitamin ve minerallerin çoğu tercih edilir”

TBSA-2017 sonuçlarına göre Türkiye’de vitamin ve minerallerin en çok tercih edilen gıda takviyesi olduğu ve 15 yaş ve üstü bireylerin yüzde 9,9’unun bu ürünleri kullandığı bildirildi.

Kılavuzda çeşitli nedenlerle vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda destekleyici gıdaların kullanılabileceği ancak bu ürünlerin asla yeterli, stabil beslenmenin yerini alamayacağı ve ilaç olmadığı vurgulandı.

4-10 yaş ve 11 yaş üstü bireyler için vitamin, mineral ve formların günlük maksimum limitlerinin “Türk Gıda Kodeksi Ek Gıdalar Tebliği” ile düzenlendiği hatırlatılan kılavuzda, takviye gıdalardaki vitaminler veya mineraller etken madde olarak belirtilebilir”. “Gerekli besin referans değerinin en az yüzde 15’ini karşılamak gerekir. 4-10 yaş arası çocuklar için bu değerin yarısı alınır. Ek besinlerde günlük vitamin ve mineral alımları belirlenen maksimum limitleri geçmemelidir.” bilgiler paylaşıldı.

Yanıltıcı ifadelere dikkat edin

Hamile ve emziren kadınların, kronik hastalığı olan veya ilaç kullanan bireylerin besin takviyesi kullanmadan önce hekimlerine başvurmaları, bu ürünlerin etiketlerinde yaş grubu gibi bilgilere ve aşağıdaki bilgilere dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. uyarılar yapıldı:

“Kilo vermeye veya artırmaya etkisi, boyu uzatmaya yardımcı olması, cinsel performansı artırması, sigarayı bırakmasını sağlaması gibi ifadeler veya imalar içeren takviyelerin verilmesi kanuna aykırıdır. Tüketiciler bu tür yanıltıcı beyanlara itibar etmemelidir.”

‘Popüler diyetler’ sağlığı tehdit ediyor

Sürdürülebilir beslenme, sürdürülebilir tarım ve gıda israfını azaltmanın değerine de işaret edilen rehberde, Akdeniz diyetinin hem sürdürülebilir beslenmeye hem de sağlığa katkısı açısından faydaları vurgulandı.

Kılavuzda, “popüler diyetler” olarak öne çıkan ketojenik, aralıklı oruç ve eliminasyon diyetlerinin risklerinin yanı sıra sağlıklı vücut yükünü korumanın önemine dikkat çekildi.

Buna göre kilo vermek için en çok kullanılan sakıncalı diyetlerden biri de karbonhidratların çok kısıtlandığı “ketojenik” diyettir. Hızlı kilo verme etkisi olan bu diyetler genellikle kas kaybıyla sonuçlanır ve verilen kilolar kısa sürede hızla geri alınır. Gücü çok düşük olan bu diyet türü baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sonluluk, safra taşı oluşumu, saç dökülmesi, hipotansiyon, bazal metabolizmada azalma gibi olumsuz etkilere neden olur.

Yüksek proteinli diyetler karaciğer ve böbrek sorunlarına neden olabilir. Bir veya daha fazla besinin geçici veya kalıcı olarak diyetten çıkarılmasını içeren “eliminasyon” diyeti, yetersiz beslenmeye bağlı önemli sağlık sorunlarını da beraberinde getirir.

Belirli bir süre aç kalmayı ve belirli bir süre boyunca yemek yemeyi içeren “aralıklı oruç” diyeti sürdürülebilir değildir ve vücutta besin eksikliklerine ve elektrolit dengesizliklerine yol açabilir.

Sağlıklı ve istikrarlı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite, özellikle diyabet ve kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde büyük önem taşımaktadır.

Günlük fiziksel aktivite önerisi

TÜBER-2022’de bir önceki rehberde yer alan beslenme ve fiziksel aktivite piramidi, sağlıklı beslenme tabağı, besinlerin ideal porsiyonları ve nasıl ölçülebileceği, çocuklara, gençlere ve yetişkinlere göre besinlerden almaları gereken ortalama enerji gereksinimleri anlatılmaktadır. yaş ve fiziksel aktivite düzeyi de dahil edildi.

Rehberde, Türkiye’de her yaş grubundan yetişkin kadın ve erkeklerin orta derecede aktif bir yaşam sürdüklerine dikkat çekilerek, her gün 1 saat orta tempoda yürüyüş, 1 saat hafif tempolu dans, 45 dakika şiddetli aerobik dans, 1 saat bahçıvanlık, 35- İş yerinde molalarda 40 dakika koşu ve yürüyüş gibi antrenman seçeneklerinden birinin tercih edilebileceği belirtildi.

Ayrıca çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin sınırlandırılması ve fiziksel aktivitelerinin artırılması da rehberde yer alan önerilerin ortasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu