Haber

Başkan Aktaş; “Sanat Bursa’nın atan kalbidir”

bursa “Kültür sanat herkes için her yerdedir” sloganıyla kentin kültür hayatına değer katan Büyükşehir Belediyesi, 2023-2024 kültür sanat sezonunu açtı. Sezon açılışında şu ana kadar yaptıkları çalışmaları anlatan ve yeni sezonda yapılacaklar hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Kültür ve sanatı her ilçemize, her köşemize ulaştırmanın gayreti içinde olacağız. bizim şehrimiz Çünkü sanat, bursa“Bu, atan kalbidir” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi 2023-2024 kültür sanat sezonunun açılışı Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapıldı. Ünlü kemancı Canan Anderson’ın küçük bir konseriyle başlayan törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kültür ve sanatın milletleri bir araya getiren ve ayakta tutan temel taşları olduğunu söyledi. Bir toplumun kültür ve sanat alanındaki derinliği, zenginliği ve birikimiyle ilerleyip gelişebileceğini kaydeden Önder Aktaş, zengin bir kültüre, özgün ve derin bir sanat anlayışına sahip milletlerin ve topluma destek olacak sanatçıların, ne yaşarlarsa yaşasınlar her zaman küllerinden yeniden doğmayı ve yeniden ayağa kalkmayı başarırlar. çekti. Binlerce yıllık kültür birikimiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin dünyada eşi benzeri olmayan bir kültür mirasına sahip olduğunun altını çizen Başkan Aktaş, “Bursa’nın bu alanlarda ülkemizin lokomotifi olduğunu söyleyebilirim. Doğal güzellikleri vazgeçilmez kültür arşivi ve tarihimize değer katan değerli hazineleri.” İsimleriyle ülkemize güzel bir renk ve ahenk katıyorlar. Yıldırım Gürses, Ressam Şefik Bursalı, Zeki Müren ve daha niceleri kültür ve sanat hayatlarını burada mayalayan ülkemizin özel isimlerinden bazılarıdır. Ülkemizde hangi şehre giderseniz gidin, geçmişten gelen bir hikayeyle karşılaşacaksınız. İstanbul’dan Diyarbakır’a “Kars’tan Bursa’ya Anadolu’nun her köşesinde farklı kimliklerle, farklı inançlarla karşılaşacaksınız. Bu kadar geniş bir kültür yelpazesine sahip topraklarda kültür ve medeniyet mirasımızı korumak ve aktarmak öncelikli misyonumuzdur. Geçmişten geleceğe kurduğumuz köprülerle geleceğe” dedi. .

Herkes için, her yerde kültür ve sanat

Bursa Büyükşehir Belediyesi

Azimle ve inançla 100. yıl

Konuşmasında Cumhuriyetin 100. yılına ayrı bir başlık açan Başkan Aktaş, “Cumhuriyetimizin kuruluşundan bu yana bir asır geçti. Ancak bir asırdan fazla bir süredir millet ve devlet olma şuuruna sahibiz. ama binlerce yıldır Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü kökleri vardır ve ulu bir çınar ağacı gibi büyümektedir.” ve gelişmeye devam ediyor. Milli Mücadelemizin Başkomutanı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Cumhuriyetimiz zorlu yollardan geçerek 100. yılına kararlılıkla ve inançla ulaşmıştır. Elbette bu kolay olmadı. Bursalılar ‘itin’ dedi ‘Kara’ olayını yakından biliyorlar. Şehrimiz düşman zulmü altında büyük acılar yaşadı ve bu acının yankıları gazi meclise de ulaştı. Bu nedenle kürsüye Bursa’nın o karanlık günlerini temsil eden siyah bir bez asıldı. Çok şükür o günleri geride bıraktık ama yaşananları unutmadık. Artık geçmişimize daha sıkı sarılıyor, bilgimizi geleceğe, ‘Türkiye Yüzyılı’na taşıyoruz” dedi.

Türk Dünyası Kültür Başkenti

Bursa’nın Türk dünyasında kadim bir şehir olduğunu ve bugün gelinen noktada sınırlarını aşan, Türk dünyasına ışık tutan bir konumda olduğunu belirten Başkan Aktaş, “Bursa’mız bu konumunu tüm kamuoyuna duyurmuştur. 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilerek dünya çapında bu unvanı almıştır.Hatırlarsanız hep bir arada olmanın gururunu yaşadık.Bu değerli görev doğrultusunda Türk kültüründeki güçlü altyapımızı kullanarak hızla Büyükşehir Belediyemizin himayesinde düzenlenen ve 2022 yılında birçok faaliyete imza attık. Türk Dünyası Kültür Başkenti açılış töreni, Korkut Çet Sinema Festivali, Göçebe Oyunları, Türk Dünyası Çet Sporları gibi birçok değerli etkinliği hayata geçirdik. Festival ve festivaller gibi birçok değerli etkinliği hayata geçirdik. konserler, tiyatrolar, stantlar ve sempozyumlar. Allah’a çok şükür bu görevi başarıyla ve gururla tamamlayarak 2023 yılında bayrağı kardeş ülkemiz Şuşa’ya teslim ettik.” dedi.

“Gönüllü çalışanlarız”

Konuşmasında özellikle çocuklara yönelik düzenledikleri etkinlik ve çalışmalara geniş yer ayıran Başkan Aktaş, “Çocukların gülen yüzleri bizim için çok değerli. Onların memnuniyeti ülkemizin geleceği için umut kaynağıdır. Bunun için” dedi. Bu nedenle projelerimizin değerli bir kısmını geçmişle gelecek arasındaki yeri çocuklarımız için hazırlıyoruz.” İpek bağına sımsıkı sarılan nesiller yetiştirmek istiyoruz. Bu toprakların en değerli mimarlarından merhum Turgut Cansever şöyle diyor: ‘Şehri kalkındırırken nesli canlandırmayı ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz nesil, kalkındırdığınız şehri yok eder.’ Belediyecilik anlayışımızı çocukların kültürel ve sosyal gelişimini ön planda tutan bir temel üzerine inşa ettik. Bu temeli kültür sanat ücretleriyle güçlendiriyoruz. Bizler bu inşaatın gönüllü emekçileriyiz. Çocuklarımıza kendi kültürümüzü tanıtmak ve sevdirmek öncelikli amacımız olsa da onların dünya kültürüne yabancı olmalarını istemiyoruz. Bir klasik olarak her yıl düzenlediğimiz Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali ile Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali’nde yurt dışından ağırladığımız konuklarla çocuklarımızın dünya kültürleriyle ilk elden tanışmasını sağlıyoruz. Bu alanda yaptığımız her faaliyeti bugüne ve yarına yatırım olarak görüyorum. Çünkü çocuk gelişirse toplum gelişir, güçlenir ve “Başarıyla büyür” dedi.

200’den fazla eser

Eğitim ve öğretimin insanın her yaşta devam eden değerli bir süreç olduğunu vurgulayan Lider Aktaş, “Bu nedenle 7’den 70’e tüm Bursalıları okumaya teşvik ediyoruz. Özenle hazırlayıp yayımladığımız eserler var. Geçen yıl orijinal el yazması Dede Korkut kitabını aldığımız için özellikle heyecanlandık.” ve bunu keyifli hale getirdi. Edebiyatseverlerin merakla beklediği bu eserimizi tıpkıbasım olarak okuyucuya ulaştırdık. Orijinal nüshası da koruma altındadır. Ayrıca Bursa’nın Kurtuluşunun 100. Yılı kitabı, Uludağ Kadim Tarihi, Bursa Beyler Sarayı, Bursa Kent Hafıza Arşivi Çalışmaları vb. gibi 200’ü aşkın makalemizle de birçok değerli eseri okuyuculara ulaştırıyoruz. Kütüphaneler yerdeki hazinelerdir. Bu nedenle kütüphanelerimizi okuyan, araştıran, öğrenen Bursa mottosuyla konumlandırdık. Göreve geldiğimizde belediye kütüphanelerinde yaklaşık 35 bin eser vardı ve bu eserlerden yararlanan 680 bin kitapsever vardı. Son 6 yılda ise Millet Kütüphanesi, Gezici Kütüphane, Açık Hava Kütüphanesi ve Niyazi Pakyürek Kütüphanesini faaliyete geçirerek ve basılan kitap sayısını artırarak halkımızın kitaplara erişimini kolaylaştırdık. “Yaptığımız çalışmalarla bugün yıllık 135 binin üzerinde esere ve 1 milyon 200 bin kullanıcıya ulaştığımızı gururla söyleyebilirim” dedi.

Kaçırılan Bursa Kültürel Miras Çalıştayı

Bilgiye erişim kolaylaştıkça talebin de artacağını belirten Başkan Aktaş, “Yıllardır yürüttüğümüz programlarla bunu yakından yaşıyoruz. Eğitimlerden söyleşilere, seminerlerden çalıştay ve sempozyumlara kadar birçok alanda binlerce kişiye ulaşıyoruz. Sanki sürekli Bursa’yı dönüştürüyoruz.” Bunu eğitim çemberinin içinde tutmaya çalışıyoruz. Edebiyat ve Yazarlık Akademisi, Düşünce Akademisi ve Kültür Akademisi ile Türkiye’nin uzman bilim insanı ve sanatçılarını bir araya getiriyoruz. Müzik, görsel sanatlar, Türk halk kültürü, şehir ve mimari üzerine keyifli ve öğretici sohbetler gerçekleştiriyoruz. Bursa Arkeoloji Günleri, geçmişe saygı seminerleri gibi programlarla halkımızın tarihine duyduğu derin sevgi ve ilgiye gururla şahit oluyoruz. Geçmişte Bursa eserlerinin yurt dışına kaçırıldığını da belirtmek isterim ki bu bizim için çok değerli ve kanayan bir yaradır. Önümüzdeki dönemde ‘Yanlış Bursa Kültürel Miras Çalıştayı’nı düzenleyeceğiz. “Etkinliği düzenleyerek tarihimizi korumak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Bursa bıçağın başkenti

Bursalılar şehrin değerlerini sadece dinleyerek, okuyarak öğrenmiyor; Görerek, dokunarak tanıma fırsatı bulduğunu belirten Başkan Aktaş, “Bildiğiniz gibi Bursa bıçakların başkentidir. Bu değeri korumak adına Sharp Heritage Bursa Bıçak Sergisi’ni düzenliyoruz ve bu fuarı düzenliyoruz. Bursa Bıçak Festivali.Bu stand ve festivalle 700 yıllık keskin mirasımızı koruyor ve geleceğe sahip çıkıyoruz.Ayrıca nesillerin bilmesine de fırsat sağlıyoruz.Avrupa’nın en büyük tarih öncesi parkı Bursa’da bulunuyor.Aktopraklık Höyüğü ve Açık Hava Müze, şehrimiz için geçmişe açılan bir kapıdır. Her yıl bu parkta düzenlediğimiz Arkeofest’te vatandaşlarımız, tarihi canlandırmalarla ve yaratıcı drama atölyeleriyle tarihi deneyimleyebiliyor. “Bursa Mevlevihanesi ve Müzesi’ni de ilçemizin hizmetine sunduk. insanlar. Bugün Bursamız, Mevlevi kültürünün yaşatıldığı, sema gösterileri ve mesnevi okumalarının yapıldığı, hat ve tezhip alanında eğitimlerin verildiği bu mekânla tarihi bir mirasla buluşmanın mutluluğunu yaşıyor. Bursa Kent Müzesi’nin genişletilmesi projemize devam ediyoruz. Tarihi Defterdarlık Binası’nın restorasyonu tamamlandıktan sonra Bursa Kent Müzemiz daha geniş bir alanda hizmet vermeye başlayacak. “Amacımız sanat ve tarihle iç içe yaşayan Bursa’yı yıl boyunca aktif ve verimli etkinliklerle buluşturmak” dedi.

açık hava galerisi

Bursa’nın, sanatçıların köklü medeniyetten ilham alıp eserlerini rahatlıkla dünyaya açabilecekleri bir açık hava galerisi haline geldiğini belirten Başkan Aktaş, “Her hafta binlerce ziyaretçiyi ağırladığımız sergilerimiz tüm yıl boyunca devam ediyor. Her yıl değişen içerikleriyle. 2021 yılında açılışını yaptığımız, birbirinden pahalı eserleri beğeninize sunuyoruz.” Zindankapı Mevcut Sanat Galerisi’nde sergileniyoruz. Özellikle “Sonsuzluğun Kapıları” ve “Doğanın Algoritmaları” adlı dijital sergiler büyük ilgi gördü. Bursa Kent Müzesi’ndeki diğer standımızın ünü şehrin sınırlarını aştı. Acı bir hikayeden kalan 4000 düğmeden oluşan koleksiyonun yer aldığı Nazif’in Düğmeler Sergisi “Bursa’nın ardından 24. Uluslararası İstanbul Kültür ve Sanat Festivali kapsamında dünyanın dört bir yanından sanatseverlerle buluştu. Şefik Bursalı Klasik Sanatlar Merkezi’nde İslami geometri, hat sanatı, tezhip, minyatür ve rokoko branşlarında Türkiye’nin önde gelen hocalarıyla ihtisas eğitimi veriliyor” dedi.

Sinemada 400 bin izleyici

Yediden yetmişe herkesin ilgiyle takip ettiği sinema ve tiyatro etkinliklerine değinen Başkan Aktaş, “Karagöz Sinema Atölyesi’nde belirli dönemlerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yaz sinema okullarıyla eğitimler veriyoruz. Sinema organizasyonları yapıyoruz. üniversite ve liselerimizde kulüp faaliyetleri yapıyoruz.Sinema kulüpleri oluşturuyoruz,Gençlerimizin kısa film çekmesine destek oluyoruz.Bursa Ulusal Kısa Film Yarışması ile Türkiye ve dünyanın her yerindeki sinemaseverler ile okulumuzda okuyan gençleri buluşturuyoruz. Sinema kulüpleri. Açık hava ve araçlı sinemayla sinemanın büyülü dünyasını duvarlara hapsolmaktan kurtarıp Bursa’ya getiriyoruz. “17 ilçede adeta sinemaya nefes aldırıyoruz. Son 6 yılda 250’den fazla sinemada hem açık havada hem de salonlarda 600’ün üzerinde seans gerçekleştirerek 400 bini aşan izleyici sayısına ulaştık” dedi.

Her dönemin vazgeçilmezi; tiyatro

Tiyatronun her dönem sanatın en vazgeçilmez parçası olduğunu ve Bursa için ayrı bir değer taşıdığını belirten Lider Aktaş, “Yüzyıllardır orta dans kültürünün yaşadığı, Hacivat ve Karagöz’ün doğduğu şehrimiz aynı zamanda Türkiye’nin en önemli sahnelerinden biri, Bursa Şehri. Tiyatrosu var. Düzenlediğimiz Ulusal İşçi Tiyatro Festivali ile sahnede teri sanata dönüştürüyoruz. ‘Konuk’ isimli oyunumuz, bu yıl özel olarak düzenlenen Frankfurt Tiyatro Festivali’nde sahnelendi. Almanya ile İşçi Anlaşması’nın 60’ıncı yıl dönümü nedeniyle ödüle layık görüldü.Şehir Tiyatromuzun ‘Bir Adam Yaratmak’ adlı oyunu, Necip Fazıl’ın bu eşsiz eserinin en iyi sahne performansı seçilmiş ve halen sahnelenmektedir. Türkiye’de birçok tiyatroda geleneksel Türk tiyatrosundan ‘Meddah-i insanoğlu’ oyunuyla Kazakistan Tiyatro Festivali’nde ödül kazandık Milli Eğitim Müdürlüğü 5 farklı okulda öğrencilere sahneyi tanıma fırsatı verdik işbirliğiyle yürüttüğümüz Şehr-i yar projesi. Bursa’ya bedel olan gönül sultanları oyununu oynadılar. Son 6 yılda 260 gösteriyle 145 bine yakın tiyatrosevere hizmet verdik ve vermeye de devam ediyoruz. “Tiyatro projelerimizi yıldan yıla çeşitlendiriyoruz ve bu kültürü yaşatmak, yaygınlaştırmak için yoğun çaba harcıyoruz” dedi.

festivaller şehri

Konuşmasında düzenledikleri festivallere değinen Başkan Aktaş, “Festivallerin, tıpkı bir Bursa çınar ağacı gibi filizlenen, büyüyen, gelişen ve sonunda klasikleşen bir süreci var. Festivallerimizi uzun vadeli vizyonlarla planlıyor ve uyguluyoruz. Klasik değerlerimizi yaşatıyor, yeni çağı da ihmal etmiyoruz.Yerel değerlerimizi, ulusal ve uluslararası topluma tanıtırken aynı zamanda farklı kültürleri de şehrimizle buluşturuyoruz.İlçemizin 17 ilçesinde festivallerimizi düzenliyoruz. şehrimiz, her mevsim ve herkes için. Bu bakımdan belediye tarihinde eşi benzeri olmayan bir dönemdeyiz. Öncelikle Bursa Festivali, Altın Karagöz Halk Dansları Festivali, önemli festivaller düzenlemeye devam ediyoruz. Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali gibi, Sokak Oyunları Festivali, Eski Zaman Masalları Festivali, Bıçak Festivali, Bandolar Festivali, Sokak Sanatçıları Festivali, İpek İğne Oyası Festivali gibi kültürel etkinlikler de geleneksel olarak gerçekleştirilmektedir. Ulusal ve uluslararası ölçekte bir festivaller kenti haline geldiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim. 10 gün 10 gece süren Bir Zamanlar Masal Festivali, 100 farklı anlatıyla gencinden yaşlısına herkesi masallarla dolu bir yolculuğa çıkardı. Festivalimizin bu yolculuğuna önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz. Altın Karagöz Halk Dansları Festivali bugün 35. durağına ulaştı. Dünyanın önde gelen kuruluşlarından Altın Karagöz; Barış, kardeşlik ve hoşgörü kavramlarının Bursa’dan dünyaya yayılmasını sağlar. Bir de şehrimizin kültürünü, renklerini, geleneklerini, kısacası Bursa’yı anlatan her şeyi ipekle dokuduğumuz bir festivalimiz var. “Bu festivaldeki amacımız bu kültürel mirasın tanınmasına, korunmasına destek olmak, yaygınlaştırılmasını sağlamak ve yeni yeteneklerin keşfedilmesini sağlamaktır” dedi.

Her projenin temeli; müzik

Hayata geçirdikleri her projenin temelini evrensel bir sanat olan müziğin oluşturduğunu kaydeden Başkan Aktaş, “Yılın her günü evlerimizde, sokaklarımızda yankılanan müziğin, Bursa gibi neşeli bir şehre ne kadar yakıştığını biliyoruz. 61 yıldır devam eden köklü bir müzik festivalimiz var. Uluslararası Bursa Festival, birçok ülkeden onlarca sanatçının eşlik ettiği dev bir etkinlik. Festivalimiz, çok daha geniş katılımla çok daha güçlü bir organizasyona dönüştü ve devam ettirme kararlılığındayız. Her yıl bunu üzerine inşa ediyoruz. Gruplar Festivalimiz kısa sürede uluslararası bir üne kavuştu. Bu yıl festivalin üçüncüsünü yurt dışından ve Türkiye’den düzenledik. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gruplar katıldı. Bu festivale, grupla hem geleneksel marşlarımızı hem de popüler kültürün ezgilerini yaşatıyoruz.Sokak sanatçılarımıza destek olmak ve eserlerini müzikseverlerle buluşturmak amacıyla Sokak Sanatçıları Festivali düzenliyoruz. Sanatçılarımız şehrin farklı yerlerinde kurduğumuz sahnelerle birçok müziksevere ulaşıyor. Onlar hitap ediyor. Festivalden sonra sokak sanatçıları spotları bir klasik haline geldi. Bursalı sanatçılar yıl boyu bu noktalarda sahne alabiliyor. Uluslararası Piyano Festivali aracılığıyla 8 farklı ülkeden 256 piyanisti halkımızla buluşturuyoruz. Piyano tutkunları için unutulmaz bir festival. Bursa müzikle yaşayan, günün her saatinde müziği hayatın içine katan bir şehir. Hemen hemen her gün, her köşede, her salonda, her etkinlik alanında müzik etkinliği düzenliyoruz. Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, 23 Nisan Çocuk Korosu konserleri, Çalgı Okulu ve Muhtarlar Korosu gibi birçok alternatif müzik programı yıl boyunca izleyicilerle buluşuyor. ‘Dikkat müzik olabilir’ emriyle şehrin çeşitli yerlerinde küçük konserler düzenledik. Bu konserler halkımıza hoş ve güzel bir anı bıraktı. Müzik şehrimizin her anında var ve dinlemeye olduğu kadar öğrenmeye, çalmaya ve şarkı söylemeye de istekli bir halkımız var. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği derslerimizde gitar, bağlama, keman, klavye, davul, ney ve klarnet eğitimi verilmektedir. “Yakın zamanda hizmete açacağımız ‘alet reviri’ ile vatandaşlarımız aletlerinin bakım ve onarımı konusunda bize güvenebilecekler” dedi.

özgürlüğe vurgu

Kalplerimiz ateş yeridir

Filistin’de yaşanan katliam ve soykırıma dikkat çeken Başkan Aktaş, “Acımız büyük, yüreğimiz yanıyor. Müslüman kardeşlerimize üzülüyor, onlara dua ediyoruz. Onlar bu kadar zulüm altındayken biz de elimizden geleni yapıyoruz. anma etkinliklerimizde daha duyarlı bir yaklaşım. Sanat, en karanlık zamanlarda bile umudun, neşenin ve toplumsal değişimin sesini duyuran kozmik bir dil haline geldi.Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak düzenlediğimiz kültür sanat festivalimiz de bu umudu vurgulamayı amaçlıyor. Dayanışma ve barış sanatla bir araya getirilebilir.Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak ‘kültür ve sanat festivali’ olarak “‘Sanat herkes için her yerde’ anlayışımızla yolumuza devam edecek, kültür ve sanatı Türkiye’ye kazandırmak için çaba göstereceğiz. şehrimizin her ilçesi ve her köşesi. Çünkü sanat Bursa’nın atan kalbidir” dedi.

Başkan Aktaş, konuşmasında yüzyılın deprem felaketine de değinerek, deprem bölgesindeki vatandaşları unutmadıklarını, afetten etkilenen çocuklara ise Bir Varmışlar Pankartı taşıyarak moral vermeyi unutmadıklarını sözlerine ekledi. Deprem bölgelerine Zaman Masal Festivali ve Sokak Oyunları Festivali.

Başkan Aktaş, konuşmasının sonunda tüm bu kültür-sanat etkinliklerinde görev alan tiyatro oyuncularını, müzisyenleri ve kültür-sanat gruplarını sahneye davet ederek, “Huzurunuzda sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bu görevi birlikte yürüttüğümüz meslektaşlarıma, sanatçı dostlarıma ve emeklerimizi her zaman takdir ve nezaketle karşılayan siz değerli Bursa halkına.” “Sunuyorum” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin 2023-2024 kültür sanat sezonunun açılışı Sedat Anar’ın ‘Dünyaların Sesleri’ dinletisiyle tamamlandı.

Kaynak: Haberler.com / Kültür ve Sanat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu