Sağlık

Sesini inceltip derinleştirmek isteyenlerin dikkatine! Ses Estetiği Nedir?

Esmanur GÜLBAHAR – Musa YEŞİLDAĞ – Toprak DOĞAN – Herkes Duysun
BURSA (İGFA) –
Ses, sosyal bağlantıda kullanılan değerli araçlardan biridir. Aynı zamanda bireyin sosyal statüdeki yerinin belirlenmesinde de etkili rol oynar.

Ses estetiği, genel olarak sesinden memnun olmayan, kalıcı ses kısıklığı, perde bozukluğu veya diğer ses bozuklukları olan bireylerin, istedikleri sese sahip olabilmek için başvurdukları cerrahi bir işlemdir.

Ses estetiği talep eden kişilerin ses tellerinde başka önemli bir problemin olmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. H. Hakan Coşkun, “Bu uygulamada şu anda grup olarak çalışıyoruz. Ses hastalarını birlikte değerlendirip tedavilerini planlıyoruz. Birlikte çalıştığımız bir şarkı söyleme öğretmenimiz ve bir konuşma ve dil terapistimiz var. Bu sayede birçok ses hastasının sorununu çözüyor, daha hoş bir sese kavuşmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ses estetiği, kişinin dış görünüşüne veya yaşam tarzına daha uyumlu bir ses elde etmek amacıyla uyguladığımız sesin kalınlaştırılması veya inceltilmesi işleminin tamamıdır.” söz konusu.

CERRAHİ MÜDAHALE TEDAVİLERLE DEVAM EDİYOR

Ses estetiğinin en önemli kısımlarından birinin cerrahi müdahale olduğunu belirten Coşkun, “Ameliyat sonrasında da bu kişilere terapiler ve bazı eğitimler vererek, kazandıkları sesi daha etkili kullanmalarını sağlıyoruz. Çok iri, heybetli görünen bir kişinin sesi ince olduğunda o kişinin görünümü ile sesi arasında uyumsuzluk olur. Bu kişiler sıklıkla ses derinleştirme müdahalesi talep etmektedir. Ya da baktığınızda çok hoş ve şık görünen bir bayan ama sesi görünüşüyle ​​pek uyuşmuyor. Bu kişilere ses inceltme ameliyatları gerçekleştiriyor ve ardından son teknoloji olan yüksek çözünürlüklü kameralarımızla ses tellerinin detaylı incelemesini gerçekleştiriyoruz. Ses estetiği talep eden bireylerin ses tellerinde önemli bir problemin olmaması gerekmektedir. Böyle bir sorunun olmadığını anladıktan sonra kişinin sesini kaydedip analiz ediyoruz. Bu kişinin sesi ne kadar derin, armonik dediğimiz diğer tonlar neler; Onlara bakıyoruz, ardından bu kişiye uygun ses teli müdahalesini planlıyoruz. Daha sonra ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Ameliyat sonrasında bir süre ses istirahati sağlanır. Konuşmayı yasaklıyoruz. Daha sonra yavaş yavaş konuşmaya başlıyoruz. Her hasta için gerekli olmasa da bazı bireylere ses terapisi ile de destek vermekteyiz. Bireylere bazı egzersizler gösteriyoruz. Bu sayede seslerini istedikleri gibi daha aktif kullanmalarını sağlıyoruz. “Bu birkaç ay sürebilecek bir süreç.” söz konusu.

SES ORİJİNAL ŞEKLİNE DÖNEBİLİR Mİ?

KBB Uzmanı Prof., ses estetiği ameliyatı sonrasında sesin nadiren eski durumuna dönebildiğine dikkat çekiyor. Dr. H. Hakan Coşkun şu ifadeleri kullandı:
“Ses inceltme ameliyatlarında ses tellerinin bu kısımlarını birbirine dikiyoruz. Bu dikişler açılabilir ancak bu %5’ten azdır. Böyle bir durumda kişinin sesi kalınlaşabilir. Sigara içmek Türkiye’de oldukça yaygın bir alışkanlıktır. Sesi incelen bireyler sigara içmeye devam ederse ses telleri kalınlaşacaktır. Ses inceltme uyguladığımız kişilerde gırtlak kıkırdağının bir kısmını kesip o kıkırdak parçasını içeriye yerleştiriyoruz. Bu kıkırdak kısmı yerine dönerse tekrar seste incelme meydana gelebilir ancak bunlar genellikle %5’ten daha sık görülmez. “Hastaların %95’i belirlediğimiz sabit sesle devam ediyor.”

KBB ve SES ESTETİĞİ UZMANI PROF. DR. H. HAKAN COŞKUN KİMDİR?

Uzun bir eğitim sürecinin ardından Prof. Dr. ses hastalıklarına yöneldi. H. Hakan Coşkun, 1967 yılında Afyon’da doğdu. İlköğrenimini Afyon’da tamamlayan Coşkun, liseyi Eskişehir’de okudu. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimine devam eden Coşkun, Kulak Burun Boğaz ihtisasını Bursa’da tamamlayarak üniversitede KBB uzmanı olarak göreve başladı.

Prof., Uludağ Üniversitesi’nde 31 yıl boyunca öğretim görevlisi, doçent, profesör ve bölüm başkanı olarak görev yaptı. Dr. H. Hakan Coşkun 2022 yılında üniversiteden emekli oldu.

2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde ses hastalıkları konusunda eğitim alan Coşkun, mesleki yaşamının 24 yılını ses hastalıkları alanında geçirdi.

Türkiye’ye döndükten sonra Türkiye’de sesle uğraşan sayılı kişilerden biri oldu. Uludağ Üniversitesi’nde ses-konuşma-yutma bozuklukları polikliniği açtı ve bu poliklinik yaklaşık 20 yıldır halen faaliyet gösteriyor.

Bu çalışmalar sonucunda 2018 yılında Türkçe Ses, Konuşma ve Yutma Bozuklukları Derneği başkanlığına seçilen Coşkun, daha sonra görevi bir sonraki lidere devretti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu