Sağlık

Reflü tedavisinde sağlıklı yaşam şart

Çeşitli bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre insanların yaklaşık yüzde 7’si her gün yemek borusunda yanma hissinden şikayetçi. Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof., gece yanma hissi yaşayanların oranının yüzde 36 olduğunu paylaştı. Melih Özel, “Tütün ürünleri kullanmak, aşırı yağlı beslenmek, kilo kontrolüne yönelik önlem almamak gibi ihmaller, kişilerin gastroözofageal reflü hastalığına yakalanma riskini artırıyor.”

Reflü belirtilerinin ağza gelen acı-ekşi mide sıvısı, göğüste yanma ve göğüs ağrısı gibi tipik semptomları içerdiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. yemek borusunda darlık, erozyon ve ülser gibi değişiklikler görüldüğünde ‘klasik gastroözofageal reflü hastalığı’ tanısı konur.”

Aşırı ilaç kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik reflü nedenleridir.

Gastroözofageal reflü hastalığının oluşumunda tek bir faktörün bulunmadığının altını çizen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Yemek borusu ile mide arasında bulunan yemek borusu hastalığın en önemli nedenlerinden biridir. “İleri yaş ve buna bağlı olarak artan ilaç kullanımı, obezite, mide fıtıkları, sigara kullanımı, kötü beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörleri, sindirim sistemi veya romatolojik ve endokrinolojik kökenli bazı sorunlar reflü hastalığının başlıca nedenleri arasındadır. “dedi.

Hastalığın tedavisi sağlıklı bir yaşam tarzında yatmaktadır.

Hastalığın medikal, endoskopik ve cerrahi tedavi seçenekleri olsa da tedavinin en önemli kısmının yaşam tarzını değiştirmek olduğunu hatırlatan Prof. Melih Özel, “Tütün ürünleri kullanımı, yüksek yağlı ve aşırı beslenme, kilo kontrolü için çaba göstermemek gibi ihmaller gastroözofageal reflü hastalığına yakalanma riskini artırabilir. “Sağlıklı ve dikkatli bir yaşam tarzını gözden geçirmek, reflü ataklarının sıklığını, şiddetini ve sonuçlarını önemli ölçüde etkileyebilir” dedi.

Henüz doktora başvurmamış ya da teşhis konmuş hastaların neler yapması ve yapmaması gerektiğini anlatan Prof. Dr. Melih Özel, hastalara rahat bir nefes verecek 13 tavsiyede bulundu.

 

  • Diyetinizdeki yağ miktarını azaltın.
  • “Bu yiyecek, bu içecek reflüye iyi gelir” diye bir şey yoktur. Tedavinizi değiştirmenize veya bırakmanıza neden olacak hiçbir yiyecek veya içecek seçeneğinin bulunmadığını unutmayın.
  • Korseler, dar kemerler ve dar kıyafetler yerine vücudu sıkmayan ve sarmayan kıyafetleri tercih edin.
  • Unutmayın, gıdaların reflü belirtileri üzerindeki etkileri tamamen bireyseldir, bu nedenle genelleme yapmamak en iyisidir. Hangi besinlerde sorun yaşadığınızı not edin ve bu besinleri beslenmenizden uzak tutun. Öte yandan etkilerini bilmediğiniz besinleri baştan liste dışı bırakmak yerine az miktarda deneyerek karar verin.
  • Reflü hastası olduğunuz için yemeyi ve içmeyi bırakmayın.
  • Dışarıda yemek yerken, tatilde, seyahat ederken, nerede olursanız olun beslenmenizin kontrolünü elinizde tutun.
  • Yiyecek ve içeceklerin üzerinizdeki etkilerini gözlemleyin. Sizi etkilediğini bildiğiniz gıdalar varsa dikkatli tüketmeye dikkat edin.
  • Baharatlar reflü hastalığında önemli rol oynar. Acı yemek güzeldir ama geceleri kabus görmenize neden olabilir.
  • Kilonuzu doğru kontrol edin ve çok sert diyetlerden uzak durun.
  • Yemekten hemen sonra uzanmayın, yatma saatine kadar hafif hareketlerle sindirim sisteminizi rahatlatın.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Az yiyin, öğün atlamayın, ara öğünleri ihmal etmeyin. Unutmayın, sebzeler gaza neden olabilir ancak genellikle reflüyü artırmazlar.
  • Hazırladığınız yemeklere kullandığınız besin maddelerini tek tek ekleyip çıkarmanın etkilerini gözlemleyin ve not edin. Böylelikle belli bir süre sonra hangi yemekte hangi malzemeyi kullanmamanın daha rahat olacağını anlayabileceğiniz bir bilgi tabanına sahip olacaksınız.
  • Şeker ve tatlılar sizi üzebilir. Çikolata, nane ve tarçına dikkat edin.
  • Domates suyu, greyfurt suyu, gazlı içecekler ve kafein içeren içeceklerden kaçının.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu