Sağlık

Çocuğum Sünnet Oldu, Deniz-Havuza Girebilir mi?

Özellikle yaz mevsiminde büyük bir artış gösteren sünnet törenleri, aileleri ve dostları bir araya getirirken, artan sıcaklıklar da ailelerde yazın sünnet olma konusunda birçok soru işaretine neden oluyor.

Yazın kutlama ve törenler yapmak yerine; Sünnet operasyonlarının yaz aylarında yapılması ve sünnet çocuğunun denize ve havuza girmesi konusunda nelere dikkat edilmelidir?

‘Yazın sünnet olur mu? Sünnetten sonra denize veya havuza girmek caiz midir? Sünnet için anestezi gerekli midir? Yaz sıcağında sünnet sonrası nelere dikkat edilmelidir?’ En çok sorulan sorular arasında…

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Okumuş ‘yazın sünnet operasyonlarını’ anlattı

Sünnet tıbbi nedenlerle ya da korunma amaçlı olarak yapılabilen bir işlem olmakla birlikte gerek ülkemizde gerekse dünyada daha çok dini nedenlerle sünnet yapılmaktadır. Ayrıca bu işlem yasal olarak sadece doktorlar tarafından yapılabilmektedir. Sünneti yapacak kişinin farklı yöntemler konusunda bilgili ve deneyimli bir doktor, tercihen çocuk cerrahı veya çocuk üroloji uzmanı olması gerekir.

Sünnet her yaşta yapılabilen cerrahi bir operasyon olsa da 2 ile 6 yaş arasında zihinsel gelişimi etkileyebileceği için psikiyatristler tarafından önerilmemektedir. Genelde çocuk ne kadar küçükse yara o kadar hızlı iyileşir. Bu nedenle bebeklik dönemi uygun ve tavsiye edilen bir dönemdir. Yenidoğan sünnetinin 3 değerli avantajı vardır; yara iyileşmesi çok hızlıdır, kanama olasılığı yok denecek kadar azdır ve bakımı kolaydır.

Sünnet için anestezi gerekli midir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki bebekler ağrı hissetmez ifadesi doğru değildir. Bebekler ağrı hissederler ve anestezi kesinlikle gereklidir. Bebeklik döneminde lokal anestezi tercih edilse de daha büyük çocuklarda genel anestezi daha gerçekçi bir yaklaşımdır. Lokal anestezi ile genel anestezi arasında da belirgin bir risk farkı yoktur.

Sıcak hava sünneti etkiler mi?

Sünnet ile hava durumu (yaz veya kış) arasındaki bilimsel ilişkiyi açıklayacak hiçbir bilgi yoktur; yani yapıldığı zaman her mevsim yapılabilir ve uygun bir şekilde takip edilir. Okula giden çocukların tatil günlerinde okula ara verilmeden sünnet yapılması uygun bir yaklaşımdır.

Sünnet öncesi ne yapılmalı?

Sünnet öncesi çocuk mutlaka bir doktor tarafından muayene edilmeli ve sünnete engel bir durum ya da hastalık olup olmadığı değerlendirilmelidir. Kanamaya neden olacak ilaçlar bir hafta öncesinden kesilmelidir.

Sünnetten sonra denize ve havuza ne zaman girilebilir?

Yazın yapılan sünnetlerde en çok merak edilen konulardan biri de sünnet işleminden sonra çocuğun denizde mi havuzda mı rahat yüzebileceğidir. Doktorunuzun çocuğunuzun sünnet süreci ile ilgili ayrı bir önerisi yoksa genellikle bir hafta sonra denize ve havuza gidebilirsiniz.

Sünnet sonrası enfeksiyonları önlemek için nelere dikkat edilmelidir?

Sünnet enfeksiyonlarından korkulsa da sünnet enfeksiyonu çok yaygın bir durum değildir. Aile tarafından enfeksiyon olarak kabul edilen birçok durum birden fazla enfeksiyon değildir. Bununla;

  1. Çocuğunuzda aktif bir idrar yolu enfeksiyonu veya sünnet derisi enfeksiyonu varsa, enfeksiyon geçene kadar sünneti erteleyin.
  2. Sünnetin uygun ortamda ve steril koşullarda yapıldığından emin olunuz.
  3. Çocuğunuzun düşük hızına dikkat edin. Bebek ise altını sık sık değiştirin, kaka bulaşmışsa yıkayın.
  4. Sık sık duş alın.
  5. Yerel antibiyotik merhemleri talimatlara uygun olarak kullanmaya dikkat edin.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

mecitozuajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu