Haber

Stoltenberg, Türkiye-İsveç-Finlandiya ile kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın bir sonraki toplantısı hakkında konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye, İsveç ve Finlandiya temsilcilerinin 9 Mart’ta Brüksel’deki NATO karargahında yapacakları toplantının sonuçlarına ilişkin açıklama yapmak istemediğini belirterek, “Önemli olan görüşmenin gerçekleşmesini ve sürecin yeniden aktif hale gelmesini sağlamak.” söz konusu.

Stoltenberg, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile İsveç’in başkenti Stockholm’de yaptıkları görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Kristersson ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımını tamamlama konusunu görüştüklerini belirten Stoltenberg, “Bu bizim önceliğimiz ve ilerleme kaydediyoruz. Türkiye’nin hukuki güvenlik sorunları var. Hiçbir NATO müttefiki bu kadar teröre maruz kalmadı.” İsveç’in yeni terör yasasının çıkarılması ve Ankara ile işbirliğinin güçlendirilmesi yoluyla PKK dahil terörle mücadelede hızlanmasını memnuniyetle karşılıyorum.” ifadesini kullandı.

Stoltenberg, İsveç’in Türkiye’ye silah ihracatına herhangi bir kısıtlama getirilmemesini sağlama çabalarını da memnuniyetle karşıladığını belirtti.

NATO Genel Sekreteri, “İsveç, üçlü memorandum kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdi ve artık onay sürecini tamamlamanın zamanı geldi” dedi. söz konusu.

Üç ülke temsilcilerinin katılımıyla 9 Mart’ta Brüksel’deki NATO karargahında yapılacak toplantıya değinen Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin imzaladığı Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Düzenleme toplantılarını düzenlediğini söyledi. , Finlandiya ve İsveç 28 Haziran 2022’de NATO Madrid Zirvesi’nde. Projeye başlamayı kabul etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Stoltenberg, Macaristan parlamentosunun onay müzakerelerine başlamasını memnuniyetle karşıladığını da belirterek, sürecin kısa sürede tamamlanmasını beklediğini söyledi.

Temmuz ayında Vilnius’ta yapılacak tepeye kadar hem İsveç hem de Finlandiya’nın üye olmak için çalıştıklarını yineleyen Stoltenberg, kesin bir tarih veremeyeceğini belirterek, “Mesele İsveç ve Finlandiya’nın üye olup olmayacağı değil, ne zaman üye olacağı.” değerlendirmesini yaptı.

Stoltenberg, 9 Mart’ta yapılacak üçlü toplantıya ilişkin şunları kaydetti:

“Bu görüşmeden ne çıkacağını önceden duyurmak konusunda dikkatli olmak istiyorum. Aksi takdirde görüşme zor olur. Önemli olan görüşmenin gerçekleşmesi ve sürecin tekrar aktif hale gelmesidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu